Category: Inspiratie

Licht in de donkere dagen.

Geen moment van het jaar is belangrijker voor goed licht als de donkere dagen voor kerst. Zodra de wintertijd in gaat extra. We zijn meer thuis, leven meer binnen en goed licht doet wonderen voor onze stemming. Natuurlijk horen kaarsjes hier ook bij in deze tijd van het jaar.

Verlichtingsplan.

Een goed verlichtingsplan is opgebouwd uit verschillende groepen van licht, op verschillende hoogtes toegepast. Basisverlichting (down en-of uplights), functionele verlichting (accentverlichting) en sfeerverlichting in de vorm van meestal diffuus licht. Ze hebben allemaal invloed op de sfeer in je huis. En natuurlijk moet je ook zorgen dat je alvast weet wat de indeling van de ruimte is. Niets zo vervelend als dat je lamp niet boven de eettafel uitkomt, je niet kunt lezen in je favoriete stoel of je in je eigen schaduw staat te koken in de keuken.

De keuze voor armaturen.

De bijhorende armaturen kun je pas bepalen nadat je de totale sfeer hebt bepaald. Een landelijke (opbouw)spot, juist een strakke vierkante trimless (zonder rand) spot, of een standaard rond spotje?  Aanvullen met strakke wandverlichting , of een wandlampje met kapje? Boven de eettafel een grote kap, strakke designverlichting of allemaal verschillende kleine lampjes? Met de juiste decoratieve verlichting kun je de beoogde sfeer benadrukken.

Trends.

De trends in verlichtingsland zijn nu:

  • Glas. Glas is tijdloos en zorgt voor een mooie spreiding van het licht. Je hebt glazen armaturen die in een strakke inrichting horen, maar er is ook voldoende keuze binnen de industriële en landelijke stijl.
  • Hout. Hout zorgt direct voor veel sfeer en warmte. Het zorgt ook voor een rustige sfeer. Houten lampen zijn er al wat langer, maar je ziet steeds meer bijzondere ontwerpen.
  • Laagjes . Het licht schijnt vaak subtiel door de laagjes heen, waardoor een sfeervol geheel ontstaat. Deze ontwerpen worden gemaakt uit diverse materialen, kunststof, papier en staal bijvoorbeeld.
  • Zachte ronde vormen. Ze zorgen voor meer ruimte, nemen optisch minder ruimte in beslag, zeker als je ze in de pasteltinten van nu ophangt. Ook in andere meubels, zoals salontafels zie je deze vormentaal nu.

 

Veel plezier met de zoektocht naar de juiste verlichting en mocht je daar advies bij kunnen gebruiken dan geef  ik dat uiteraard graag.

 

    Leave Your Comment Here