Category: Inspiratie, trend

Kleur in je interieur

Het is niet altijd even gemakkelijk om kleuren voor de wanden te bepalen voor je interieur.

Er zijn verschillende manieren om met kleur om te gaan. Je kunt je laten leiden door de kleuren die volgens de kleurexperts de trend zijn voor het moment, of voor het komende jaar.  Je kunt ook kiezen voor de kleuren die nou eenmaal je lievelingskleuren zijn. Of je gaat uit van een aantal bestaande elementen in je interieur en past daar je kleuren bij aan. Er is geen foute benadering vind ik, als het maar bij je past. En sommige mensen willen best ieder jaar een wand opnieuw schilderen om met de trends mee te kunnen gaan.

 

De kleuren van 2016

Door Akzonobel is de kleur okergoud uitgeroepen als kleur voor 2016.

’ Een goudachtige okergeel; een kleur die fel genoeg is om aandacht te trekken en goed te combineren is met andere tinten’’ – Akzonobel

Ik denk dat okergoud een reactie is op de trend van metalen van de afgelopen jaren. Al een hele tijd zien we veel koper in verlichting en accessoires (de kleur van 2015 was volgens Akzonobel koperoranje) en de laatste maanden zagen we o.a. bij het merk Kartell al veel gouden items. Okergoud vind ik zelf nogal heftig op een hele wand in een particuliere omgeving, maar als accent of in een zakelijke omgeving kan deze kleur erg inspirerend werken.

Pantone heeft als kleuren voor 2016 gekozen voor Rose Quartz en Serenity. Een combinatie van een warme en een koude kleur.

“Joined together rose quartz and serenity demonstrate an inherent balance between a warmer embracing rose tone and the cooler tranquile blue, reflection connection and welness as well as a soothing sense of order and peace. “ Leatrice Eiseman, executive director, Pantone Color Institute

Het zijn twee rustige kleuren in roerige tijden. Ik kan er wel wat mee! In kleden, poefs, maar ook op de muur al regelmatig mogen adviseren.

 

Waarom kleur op de muur?

Wit lijkt een veilige kleur, het vloekt niet bij de andere elementen in huis. Dus waarom zou je dan voor kleur kiezen? Daar zijn een aantal argumenten voor te bedenken, mits je de kleuren goed toepast:

  • Het zorgt voor balans in je interieur
  • Het zorgt voor sfeer
  • Je kunt met kleuren op de muren juist zorgen voor meer ruimtelijkheid.
  • Er zijn trucjes uit te halen met kleur, zo kun je een ruimte optisch verkleinen door de zijwanden een donkere kleur te geven. Een streep in de hoogte om de ruimte hoger te laten lijken of in de lengte om de kamer langer te laten lijken.
  • Je kunt je ruimte met kleur personaliseren

 

Wat goed helpt om de juiste kleuren te kiezen is alle onderdelen bij elkaar te leggen en een mooi palet te maken. Bedenk vooraf ook wat je met de ruimte wilt. Wil je rust of juist activerend? Klassiek, landelijk of misschien hip? Dat bepaalt ook de keuze van de kleur. En als blijkt dat in jouw palet witte muren toch het beste zijn, dan is dat natuurlijk ook helemaal goed. Kies dan wel de juiste kleur wit. Kom je er zelf niet uit, dan wil ik je daar natuurlijk met alle plezier bij adviseren.

 

    Leave Your Comment Here