Category: Geen categorie, interieur

Boven aan op mijn project-verlanglijstje….

Als mensen aan me vragen wat ik heel graag nog een keer als opdracht zou willen hebben, dan heb ik daar snel een antwoord op. Wat ik als zeer fijn ervaar in mijn vak is dat je het voor mensen op een plek, of binnen een ruimte aangenaam kunt maken. Je kunt ervoor zorgen dat ze zich prettig voelen onder welke omstandigheden dan ook.  Dus dat betekent voor woonhuizen, kantoren, in praktijkruimten en wachtkamers, noem maar op.

Dat zijn allemaal leuke uitdagingen, maar er zijn 2 dingen die ik boven aan op mijn verlanglijstje heb staan.

 

Nummer 1 op mijn project verlanglijstje.

Jaren geleden ging ik bij iemand op bezoek in een hospice en werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat kun je als interieurarchitect een hoop voor deze mensen betekenen!  Juist de mensen in hun laatste levensfase verdienen een plek waar ze zich samen met hun naaste familie en vrienden compleet op hun gemak voelen. Ze moeten zich echt helemaal thuis voelen. In het hospice waar ik kwam was het niet echt een prettige omgeving. Dat zorgde bij mij in elk geval voor een extra naar gevoel. Jammer, want ik denk dat het niet nodig is. Een goede indeling van de ruimtes, een prettig verlichtingsplan, goed kleur – en materiaalgebruik en de juiste producten kunnen er samen voor zorgen dat het hospice als een thuis voelt.

 

Nummer 2 op mijn project verlanglijstje.

Vorig jaar heb ik met veel verbazing het televisieprogramma gekeken waarbij de eigenaars van een Bed & Breakfast bij elkaar gingen logeren en elkaars accommodatie mochten beoordelen. Wat was er weinig aandacht besteed aan het interieur!  En ik begrijp best dat het budget technisch niet altijd even makkelijk is. Maar als je dan toch naar Ikea gaat om een nieuwe kast te kopen, zorg dan dat je de mooiste uitkiest (en nee, dat is niet altijd de duurste). Een muur signaal wit schilderen kost net zoveel verf en tijd als een mooie tint op de muur schilderen, maar die mooie tint zorgt wel net even voor een beetje meer sfeer. En let ook op afstapjes, doorgangen waar je ook echt door kunt, deuren die helemaal open kunnen en niet tegen een kast aandraaien en de meest fijne plek om een bed neer te zetten (met je zichtveld op de deur is gewoon echt prettiger).

Het zijn 2 uiteenlopende projectwensen. Waar het bij beide zaak is om te zorgen dat de gasten zich prettig voelen in de ruimte waar ze zich bevinden om ze zo een zo’n prettig mogelijk verblijf te gunnen.

Dat is wat ik het liefste zou toevoegen aan mijn referentielijst!

 

    Leave Your Comment Here